ERIK BREUKINK

Erik Breukink behoort ongetwijfeld in het rijtje van Hollands beste ronderenners. Tot afgelopen zaterdag was Erik de laatste gele truidrager van Nederland, hij kreeg in Mike Teunissen een waardig opvolger.

De professionele loopbaan van Erik begon in 1985 na het behalen van twee tijdrit zeges in Olympia’s Tour. Al snel ontpopte hij zich als een tijdritspecialist en als klimmer. In 1987 won hij een rit in de Giro en wist een mooie derde plek te bemachtigen in het eindklassement. In dat zelfde jaar debuteerde Erik in De Tour en behaalde 1 etappe zege.

Iedere wielerliefhebber zal zich ongetwijfeld de beelden herinneren van de Giro van 1988 toen Erik de loodzware etappe over de Gavia in een sneeuwstorm won. In het eindklassement was hij in dat jaar een goede tweede achter Andy Hampsten.

In het shirt van PDM won hij in 1990 2 ritten in de Tour en eindigde hij op een 3e plaats in het eindklassement, mogelijk had er meer ingezeten daar hij op de beruchte Tourmalet drie maal pech kreeg en hij van fiets moest wisselen.

In 1993 verhuisde Erik naar de Spaanse Once ploeg. Nadat hij door een blessure niet in de Tour de France kon starten, stond hij aan de start van de Vuelta en in die Ronde won hij 1 etappe, dit was ook de enige keer dat hij in de Vuelta startte. Tevens in dat jaar werd Erik kampioen van Nederland op de weg.

Na in totaal 61 overwinningen beëindigde in 1997 Erik zijn carrière, als renner. Als ploegleider van de Rabo ploeg en later als mede oprichter van de Roompot formatie bleef hij betrokken in de Wielersport.

Een prachtig palmares en een mooie plek in de Wielerlegende.