Paolo Bettini

Paolo Bettini behaalde veel successen in vooral eendagswedstrijden. In het jaar 2000 brak Paolo echt door met een zege in Luik – Bastenaken – Luik en een etappe zege in de Tour de France. Twee jaar later won hij LBL opnieuw, het was een klassieker naast de Ronde van Lombardije die op zijn lijf geschreven stond.
2003 was zijn beste jaar met zeges, in o.a. Milaan-San Remo, Clásica San Sebastián en het nationaal kampioenschap van Italië. Er zijn maar weinig coureurs die zowel de Olympische als ook de WK race op zijn naam konden schrijven maar Paolo lukte het om de felbegeerde regenboogtrui zelfs twee maal te winnen.

In 2006 verloor Paolo zijn broer door een auto ongeval en enkele weken later won hij op imponerende wijze de Ronde van Lombardije en met het zegevierende gebaar richting de hemel droeg hij zijn zege op aan zijn geliefde broer. Paolo werd bekend om zijn gebaren na een overwinning, zo ook toen hij na een conflict met de UCI over de ondertekening van een document over “schone wielersport” dit op de meet duidelijk liet blijken. Hij rekenende hier af met zijn critici van dat moment.

Opvallend waren zijn deelnames aan de Vuelta, hij wist in die Ronde 5 etappes op zijn naam te brengen, een Ronde die hem kennelijk goed lag.
Aan de vooravond van het WK in Varese in 2008 kondigde Paolo zijn afscheid aan. Hij wilde zijn goede vorm etaleren maar eindigde teleurstellend in het peloton. Hij kon niet veel meer doen daar zijn ploeggenoot Ballan met een klein groepje was weg gesprongen.

Paolo wordt gerekend tot een echte wielerheld van zijn generatie met tal van overwinningen en veel ereplaatsen, het geeft hem een mooie plek in de Wielerlegende.