TOM SIMPSON

Tom Simpson was een talentvolle Britse wielrenner die het wielrenner vak vooral in Vlaanderen leerde, daar leerde hij koersen. Door de wind en over de heuvels van het Vlaamse land. Het leidde tot mooie resultaten, hij wist o.a. die mooie Ronde van Vlaanderen in 1961 te winnen.

Tom stond ook zijn mannetje in de andere klassiekers, zo won hij in zijn loopbaan ook Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije. In de etappekoers Parijs-Nice van 1967 ging hij met de besten over de bergen en Tom wist die koers op zijn naam te schrijven. Memorabel was ook zijn zege in het WK van 1965 in Spanje, waar hij de fel begeerde regenboogtrui wist te veroveren.

In de Tour de France van 1962 behaalde hij met een zesde plaats in het eindklassement zijn beste resultaat, in deze Tour droeg hij als eerste Brit na de 12e etappe de Gele trui.
Echter wat een ieder die het wielrennen lief is zal bijblijven, zijn de indrukwekkende beelden van 13 juli van de Tour van 1967. Het was zeer warm en op 1,4 kilometer voor de top van de beruchte Mont Ventoux viel Tom van zijn fiets. Zijn ploegleider zette hem weer op de fiets maar hij viel nogmaals en raakte bewusteloos. Tom werd met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht maar helaas, hij overleed nog voor hij daar aan kwam. Een combinatie van doping, hitte, uitdroging en zijn enorme wil om door te blijven gaan werd hem fataal.
Een gedenksteen op 1,4 kilometer voor de top van de Mont Ventoux zal ons hier altijd aan Tom Simpson blijven herinneren.