JOHAN VAN DER VELDE

Johan van der Velde was beroepsrenner van 1978 tot 1990. Hij debuteerde bij de beroemde TI-Raleigh ploeg van Peter Post. In zijn debuutjaar behaalde hij overwinningen in de Ronde van Romandië , de Ronde van Nederland en de Ronde van Engeland.
Johan was een veelzijdig renner maar vooral zijn klimmerskwaliteiten kwamen al snel aan het licht. Hij won na zijn debuutjaar de aansprekende rittenkoers Dauphiné Liberé. In de Tour de France van 1980 won hij de witte trui als beste jongere in het eindklassement. Wat ons nog goed voor ogen staat in de Tour van 1980, was zijn knechtenrol voor Joop Zoetemelk.

Hij was een meesterknecht, in zijn nationale tricot verrichtte hij hand en span diensten maar door een valpartij bergop sleurde hij Joop mee. Joop kon weer snel aansluiten en kon zo de Tour van 1980 toch nog winnen. In totaal behaalde Johan drie etappeoverwinningen in de Tour de France. Maar hij eindige ook als 3e in de Tour van 1982 waar hij het podium deelde met Hinault en Zoetemelk.

Na zijn overgang naar een Italiaanse ploeg was Johan succesvol in de Giro. Hij was geen echte sprinter maar door zijn korte uitslagen wist hij driemaal het puntenklassement te winnen. In de Giro wist hij naast het dragen van de roze trui ook drie maal een etappe te winnen.
Memorabel was zijn optreden in de Giro van 1988. Op de besneeuwde top van de Gavia kwam hij als eerste boven echter bevangen door de kou wist hij dit niet vast te houden. Erik Breukink won die etappe en Johan eindigde ver achterin.

In de klassiekers was hij minder succesvol. Hij schreef wel de semi-klassieker Het kampioenschap van Zürich in 1983 op zijn naam. En ook Luik – Bastenaken – Luik wist hij te winnen, maar helaas werd hij gediskwalificeerd vanwege dopinggebruik.
Na zijn actieve carrière als renner raakte Johan op het slechte pad, gelukkig kon hij zich, al viel het hem zwaar, goed herstellen. Johan vocht zich een weg terug en is nu werkzaam bij de Nederlandse Roompot formatie.
Begin dit jaar werd bij Johan acute leukemie vastgesteld. Vechtend en strijdend als coureur wacht hem nu een zware etappe van het leven. Blijf sterk Johan!