Jan Janssen

Jan Janssen kan worden beschouwd als een echte wielerlegende en één van Nederlands beste renners aller tijden.

 Jan was een veel winnaar en was met zijn zege in de Tour van 1968 de eerste Nederlandse coureur die in Parijs de gele trui mocht aantrekken. Het was een zege die pas in de laatste etappe werd beslecht. Iedereen herinnert zich vast nog het secondespel in de afsluitende tijdrit met zijn concurrent Herman van Springel. Jan won verrassend de tijdrit en met 38 seconden voorsprong ook het eindklassement. Opvallend in die Tour was dat er in een landenploeg werd gestart maar dat Jan Janssen met nog maar drie ploeggenoten overbleef in Parijs. In totaal won Jan in de Tour zeven etappes en won hij meerdere malen de groene trui.

Ook in de Ronde van Spanje van 1967 bleek zijn veelzijdigheid, naast zijn sprintvermogen ging hij bergop met de besten mee en won zodoende het eindklassement als eerste Nederlander. Later voegde Joop Zoetemelk zich als 2e Nederlander in dat rijtje.

Naast zijn overwinningen in de Tour en de Vuelta was Jan ook zeer succesvol in eendaagse koersen. Zo behaalde hij in 1964 de felbegeerde regenboogtrui en won hij drie jaar later de zware keienklassieker Parijs – Roubaix.
Dat Jan van alle markten thuis was bleek ook op de baan, met zeges in o.a. de Zesdaagse van Antwerpen gaf hij blijk van zijn veelzijdigheid. Tijdens zijn carrière werd hij meerdere malen onderscheiden als sportman van het jaar en kreeg hij liefst vijfmaal op rij de Gerrit Schulte trofee. Begin 2020 werd in zijn geboortedorp Nootdorp een bronzen standbeeld onthuld. En jaarlijks wordt in Wageningen de Jan Janssen Classic gereden.

Na zijn wielercarrière start hij zijn eigen fietsmerk en heeft menig recreant op een Jan Janssen gefietst. Onder de naam “Jan Janssen Fietsen” is het bedrijf nog steeds actief. Nu geleid door zijn zonen Jan-Junior en Pierre.

Wij onderscheiden Jan met een prominente plaats in de Wielerlegende.