ROGER DE VLAEMINCK – Monsieur Paris Roubaix

Roger de Vlaeminck was een groot coureur die in eerste instantie niet voor het wielrennen koos. Roger was een talentvolle voetballer bij FC Eeklo maar na een kleine woordenwisseling met de voorzitter van die club koos hij voor het wielrennen. Dat dit achteraf een juiste keuze was, werd wel heel snel duidelijk. In 1965 en 1966 won hij eerst als nieuweling en later als amateur maar liefst 39 overwinningen.

Roger was een echte klassieker renner, hij stond maar liefst 9 keer op het hoogste podium. Aalleen zijn grote rivaal Eddy Merckx won meer klassiekers. Tot de dag van vandaag heeft Roger nog steeds de bijnaam “Monsieur Paris-Roubaix””daar hij die klassieker vier keer won. Hij had er meer kunnen winnen als hij minder pech had, maar pech hoort bij die koers. Ook in andere klassiekers was Roger zeer goed; Milaan-San Remo won hij zelfs drie keer, de enige klassiekers die hij nooit won was Parijs-Tours. Opvallend is dat zijn rivaal Eddy Merckx die koers ook nooit kon winnen. De Amstel Gold race reed hij drie maal echter ook met minder succes.
In de drie grote Rondes behaalde hij vooral in de Ronde van Italië grote successen; maar liefst 22 etappezeges behaalde hij in die ronde. Vreemd genoeg lukte dat niet in de Tour de France en de Ronde van Spanje, daar presteerde Roger aanzienlijk minder.

Ook in het veldrijden was Roger een kanjer. In 1975 werd hij zowel Belgisch kampioen als ook wereldkampioen.
Een imposante erelijst die mogelijk nog groter was geweest als de Kannibaal (Merckx) in een andere tijd had geleefd.
Roger is een grote Legende in de wielersport.