FRANK VANDENBROUCKE ( VDB )

Frank Vandenbroucke werd op 6 november 1974 geboren in Moeskroen ( België ). Hij begon al op jonge leeftijd met sport, in eerste instantie met atletiek maar maakte toch de overstap naar het wielrennen. Als 15 jarige kreeg hij een licentie van de bond en twee jaar later werd hij Belgisch kampioen bij de nieuwelingen. Toen werd het al snel duidelijk dat hij over buitengewone talenten beschikte.

In 1994 werd Frank prof bij de Lottoploeg die geleid werd door zijn oom en voormalig wielrenner Jean-Luc Vandenbroucke. Vooral in de jaren 1995 tot 1999 was Frank zeer succesvol met in het oog springend zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik waar hij iedereen incluis Michael Boogerd verbijsterd achter liet.
In dat zelfde jaar zegevierde hij ook in De Omloop en behaalde hij twee etappezeges in de Vuelta, waar hij ook het puntenklassement won.
Opmerkelijk in dat jaar was zijn zevende plek in het WK, als grote kanshebber kwam hij helaas ten val en brak beide polsen. Ondanks de pijn reed hij die koers echter toch uit.

Frank heeft na die periode nooit meer zijn oude niveau weten te bereiken, de stress van het favoriet zijn en vermeende dopingzaken wierpen hem ver terug.
In 2003 reed Frank in het tricot van Quick-Step waar hij bijna de Ronde van Vlaanderen won, hij eindigde echter op de voor hem vervelende 2e plaats.
Frank was een zeer talentvol coureur met tal van schitterende zeges, een flamboyant mens die jammer genoeg door allerlei omstandigheden, voornamelijk in de privé sfeer, in problemen kwam.

Op 12 oktober 2009 kwam er, tijdens een vakantie in Senegal, een vroegtijdig einde aan zijn leven. Vooral in eigen land is en blijft hij populair en wordt hij gezien als 1 van de grootste talenten die het land voortbracht.

Een schitterend begin van zijn carrière maar een triest einde van zijn korte maar turbulente leven.
Wat bijzonder is, is dat het talent van Frank voortleeft in zijn dochter Cameron die ook een succesvol wielrenster is geworden.