JOAQUIM AGOSTINHO – De Hulk

Joaquim is wellicht de beste Portugese wielrenner aller tijden. Hij nam maar liefst dertien keer deel aan de Tour de France waarin hij 8 keer eindigde in de top tien van het algemeen klassement. Joaquim won in die rondes vijf etappes, waaronder de etappe naar de Alpe d’Huez, de befaamde berg, die nu nog geregeld in het routeschema van de Tour moet worden beklommen.

Een smetje op zijn blazoen was het doping geval in de Tour de France van 1977. Hij werd betrapt, en helaas was hij niet de enige in die tijd. Ook in de Ronde van Spanje en natuurlijk in zijn eigen Ronde van Portugal, was Joaquim succesvol.
In 1972 won hij naast de Ronde van Portugal ook het nationaal kampioenschap tijdrijden en de wegwedstrijd.
Hij was niet echt geboren voor de eendagskoersen, hij wist dan ook geen grote klassieker te
winnen. In 1984 kwam Joaquim zwaar ten val na een aanrijding met een hond. In die dagen was de helm nog niet verplicht, maar mogelijk had dat wel zijn leven kunnen redden als hij die had gedragen.

Wonderbaarlijk genoeg reed hij die rit ook nog uit, er was namelijk geen adequate medische hulp op de meet aanwezig. Uren later aangekomen in het ziekenhuis, werd hij aan een schedelbasisfractuur geopereerd.
Echter het mocht niet meer baten, Joaquim overleed op 10 mei 1984, hij is maar 41 jaar oud geworden.
Het peloton verloor die dag een markant renner die in de koers het harde werken niet schuwde.