WIM VAN EST “IN DE HOOGMIS”

Op 7 april gaat Vlaanderens Mooiste weer van start! Er zijn op dit moment tal van voorbereidingskoersen in het mooie Vlaamse land alles met het oog op De Ronde van Vlaanderen.
Je zou misschien zeggen: Wat moet Wim van Est in een artikel over de Ronde, Wim is toch meer bekend van de eerste Nederlandse gele truidrager of de historische val in de afdaling van de Col “d Aubisque? Het waren historische beelden toen hij huilend aan fietsbanden naar boven werd gehesen. Hij tuimelde ruim 70 meter naar beneden maar was wonderbaarlijk vrijwel ongedeerd.

Wim schreef de Ronde Van Vlaanderen één keer op zijn naam, en was ook de eerste Nederlander die dat deed (1953). Daarvoor waren het vooral de Belgen die heersten in hun eigen koers; tot ongeveer 1948 waren er bijna alleen maar Belgische overwinningen. De eerste Belgische overwinning was in het jaar 1913; Paul Deman zegevierde in de allereerste editie van De Ronde.

Hedendaags zijn er meer kapers op de kust. Zo stonden de laatste jaren ook een Zwitser, Slowaak en Noor op het hoogste schavot. In de laatste editie was het Niki Terpstra die na een solo winnend over de meet ging.
De Ronde van Vlaanderen is een loodzware klassieker; de vele hellingen, de kasseienstroken en het vaak slechte weer zijn zware omstandigheden die alleen bestemd zijn voor de echte klasbakken.