VLAANDERENS MOOISTE – MANNEN VAN 3X

Nog 2 nachtjes slapen en dan is het zover, de Ronde gaat zondag weer van start en zal ongetwijfeld voor spektakel zorgen. De afgelopen koersen wezen al uit dat er veel kanshebbers zijn. Zo liet Mathieu van de Poel in Dwars door Vlaanderen al zien dat er rekening met hem moet worden gehouden. Hij boekte een prachtige overwinning en werd een ware opvolger van Niki Terpstra.

In 2010 wist Fabian Cancellara de Ronde op zijn naam te schrijven. Tom Boonen zou later verklaren dat hij ondanks zijn hoge tempo geen meter dichterbij kon komen. Hij reed het snot voor z’n ogen, zoals hij dat zelf later verwoordde.

Fabian plaatste zijn beslissende demarrage op de befaamde Muur van Geraardsbergen, Tom moest uit het zadel maar Spartacus, nog zittend op zijn zadel, verdween uit het zicht. Later werd er nog gesuggereerd dat Fabian zijn fiets had “opgevoerd “ maar bewezen is dat nooit.

In 2012 startte Fabian als grote favoriet maar hij kwam helaas ten val en brak zijn sleutelbeen. In de edities van 2013 en 2014 wist hij op fraaie wijze de Ronde op zijn naam te schrijven. Natuurlijk komen we later nog terug op zijn imposante loopbaan. Tom Boonen blijft in aantal overwinningen in de Ronde niet achter. In 2005 en 2006 zegevierde hij twee maal achter elkaar. In 2012 schreef Tom geschiedenis door de Ronde voor de derde maal te winnen. En zo kwam ook hij in het illustere rijtje van coureurs die de Ronde 3x keer wisten te winnen.
Dit was geschiedenis, zondag is de realiteit, dàn gaan we zitten voor een hopelijk mooie Hoogmis.