PHILIPPE GILBERT

Philippe Gilbert is de laatste Belgische wereldkampioen bij de profs op de weg. In 2012 behaalde hij deze titel en kreeg de regenboogtrui aangereikt.
In het begin van zijn carrière werd het al snel duidelijk dat het een attractieve renner was die de aanval niet schuwde, echter de grote overwinningen kwamen eigenlijk pas in 2008. Dat jaar was zijn grote doorbraak.

In zijn succesvolle carrière die hedendaags nog steeds voortduurt heeft hij grote zeges behaald. De klassiekers Ronde van Vlaanderen, Amstel Goldrace (zelfs vier maal), Luik Bastenaken Luik en de Ronde van Lombardije schreef hij op zijn naam. Gruwelijk was zijn val in de afdaling van de Col de Portet d’Aspet in afgelopen Tour de France. Met een gebroken knieschijf reed hij de rit wel uit en klom zelfs nog het podium op om de prijs voor strijdlustigste renner in ontvangst te nemen. Begin augustus zat hij alweer op de fiets om te werken aan zijn herstel. Wat een karakter mens! Zijn carrière is nog niet beëindigd, we kunnen hopelijk nog lang genieten van zijn positieve manier van koersen, waar we hem nu al zien als een levende legende.