HENK LUBBERDING

Henk was een hele goede amateur die in 1976 een 3e plaats behaalde in de Tour de L’Avenir, dit bleef niet onopgemerkt bij de profploegen, hij tekende een contract bij TI-Raleigh waar Peter Post ploegleider was.

Opvallend was dat hij tijdens zijn hele carrière, trouw bleef aan de wielerploegen van Post. In zijn eerste jaar als prof debuteerde hij gelijk in de Tour de France het leverde hem de 26e plaats op. In zijn 2e jaar werd hij, verassend, Nederlands kampioen en reed in dat jaar een hele goede Tour. Als beste “jongere”, won hij de witte trui en de etappe naar Pau. In het eindklassement van deze zelfde Tour, behaalde hij een mooie 6e plek.

In totaal won Henk in zijn carrière, drie etappes in de Ronde van Frankrijk. Een jaar later zorgde Henk voor een stunt door zijn Nationale titel op de weg te prolongeren.
In de klassiekers won hij in 1980 Gent-Wevelgem, een klassieker die bekend staat om zijn meestal slechte weersomstandigheden. Henk trotseerde weer en wind.

Er leek een mooie carrière als kopman in het verschiet, echter hij bleek eerder een meesterknecht te zijn, een rol die Henk met verve uitvoerde. Henk was heel belangrijk voor Jan Raas toen die in 1979 wereldkampioen werd in Valkenburg. Ook in 1980, had Henk een belangrijk aandeel in de Tour overwinning van Joop Zoetemelk.
Henk was een aanstormend talent, hij was een super meesterknecht geworden, die veel ontzag had in het wielerpeloton en door zijn harde werken veel waardering kreeg.

Na zijn actieve carrière is Henk nu nog vaak te horen en te zien als kritische analist, die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt.
Een markante renner, die niet misstaat in de Wielerlegende.