Miguel Indurain

Miguel Indurain is een voormalig Spaanse wielrenner die maar liefst vijfmaal de Tour de France op zijn naam schreef, na Anquetil, Hinault en Merckx was hij de vierde renner die daar in slaagde. Echter hij was de enige die de vijf Tourzeges behaalde zonder onderbreking.

Indurain begon zijn carrière in 1984 en reed de eerste jaren vooral als superknecht van Petro Delgado. Al snel bleek dat hij een echte topper zou worden.
In 1989 won hij als eerste Spanjaard de rittenkoers Parijs – Nice en in dat zelfde jaar de klassieker San Sebastián. Twee jaar later won hij zijn eerste Tour, een alleskunner, wat bleek uit zijn klimmerskwaliteiten en zijn winst in de tijdritten.

In 1992 won hij niet alleen de Tour maar ook de Giro, een prestatie die hij het jaar daaropvolgend wist te herhalen en hij was op dat moment de enige renner die tweemaal achtereen dit wist te winnen. In de Ronde van Frankrijk schreef Miguel maar liefst 12 etappezeges op zijn naam en in de Giro won hij 4 etappes.

In Colombia won Miguel het wereldkampioenschap tijdrijden en hij eindigde als tweede in de wegwedstrijd achter zijn landgenoot Olano.
In 1996 kwam er een einde aan zijn zegereeks in de Tour, hij kwam tekort en kon niet meer met de toppers mee en hij eindigde zelfs niet in de top tien. In de Olympische tijdrit wist hij als een echte specialist wel het goud te veroveren. Een jaar later kwam er een einde aan zijn imposante carrière, een rustige, sympathieke en zeer talentvolle renner die als een echte grootheid kan worden gezien met een prachtige erelijst.