PETER POST – DE ZESDAAGSE KEIZER

Peter Post was van 1965 tot 1972 vooral op de baan zeer succesvol. Hij behaalde in de zesdaagsen van die periode 65 zeges o.a. aan de zijde van Patrick Sercu , Rik van Looy en Fritz Pfenninger.
Op de weg stond hij ook zijn mannetje en in het bijzonder de overwinning in Parijs-Roubaix (1964). Peter heeft heel lang het record hoogste uurgemiddelde in die koers op zijn naam gehad, pas in 2017 verbeterde Greg van Avermaet dit.

Na zijn carrière als beroepsrenner werd Peter Post ploegleider van de beroemde TI-Raleigh ploeg. Die ploeg was in de jaren 70 en 80 zeer succesvol en dominant. Er zaten in die jaren vele goede Nederlandse renners in o.a. Kneteman, Raas, Kuiper en Zoetemelk. 1980 was een bijzonder succesvol jaar, in dat jaar won de ploeg 11 etappes in de Tour en won Joop Zoetemelk de gele trui in het eindklassement van die zelfde Tour de France. In 1983 kwam het tot een breuk met zijn belangrijkste renner Jan Raas en kwam er ook het einde van TI-Raleigh als hoofdsponsor. Peter vond in Panasonic een nieuwe hoofsponsor en met veelal buitenlandse renners werden de successen voortgezet. In die ploeg reden o.a. Vanderaerden, Millar, Fondriest en Eddy Planckaert.

In 1995 trok Peter zich terug uit de wielersport al bleef hij nog enkele jaren aan de Rabo ploeg verbonden als adviseur. Een invloedrijke man die zijn mening niet onder stoelen of banken stak en daardoor niet alleen veel vrienden had maar ook vijanden. Hij bleef tijdens zijn carrière trouw aan het gezegde “het doel heiligt de middelen“. Na zijn carrière kon hij dat nuanceren en stelde zich behulpzaam en vriendelijk op naar anderen. Peter overleed in 2011 op 77 jarige leeftijd, als eerbetoon aan een icoon in de wielersport werd in 2013 in Amstelveen het wielercircuit omgedoopt tot de “Peter Postbaan”.