LAURENS TEN DAM – de Cobra Killer

Laurens ten Dam is nu een voormalig Nederlandse coureur die in de afgelopen Ronde van Lombardije afscheid nam van het peloton. Het was een mooi contrast daar zijn goede vriend Bauke Mollema op fantastische wijze zegevierde en waar Laurens in zijn laatste koers 39e werd. Laurens was geen groot winnaar maar reed vaak in dienst van een kopman. Zo kon Tom Dumoulin altijd rekenen op zijn super knecht, en kon Tom mede daardoor de 100e Giro op zijn naam schrijven. Het was voor Laurens de 2e deelname aan de Giro, bij zijn vorige deelname won eveneens een ploeggenoot, de Rus Mensjov. Zijn bijnaam (de cobra killer) dankt hij aan zijn rol in zijn eerste Tour de France die hij in 2008 reed, in een touretappe haalde hij Riccardo Ricco ( Cobra ) terug en sindsdien werd hij de Cobra killer genoemd.

Laurens bleef niet ongeschonden in zijn carrière, hij was meerdere malen betrokken bij valpartijen. Zo kan men zich vast nog de valpartij in 2011 herinneren, zwaar gehavend aan neus, handen en rug wist hij net binnen de tijd te finishen. Laurens behaalde twee top tien plaatsen in de Grote Rondes, zo werd hij in 2012 achtste in de Vuelta en in 2014 negende in de Tour de France, hij maakte in die Tour naam en faam samen met Bauke Mollema. Ook buiten de koers is Laurens zeer actief, wellicht al als voorbereiding op het leven na professioneel coureur zijn. Zo startte hij de podcast @liveslowridefastltd en bijbehorende kledinglijn, organiseert hij de @ltdgravelraid en heeft hij zijn eigen koffie merk. Een markante man, een superknecht en een coureur met een groot hart die gemist gaat worden in het Peloton en die een mooie plaats verdient in de Wielerlegende.