GERRIE KNETEMANN – De Kneet

Als je aan Gerrie Knetemann denkt, komt toch meteen het beeld van de Amstel Gold Race op je netvlies. Hij won de Gold race twee maal in 1974 en in 1985. Vooral die laatste was memorabel. Twee jaar daarvoor kwam hij in Dwars door België zeer zwaar ten val, er werd zelfs voor zijn leven gevreesd. De Kneet vocht terug en dat resulteerde op die bijzondere dag in een fantastische overwinning.

Overmand door emoties stond hij na de meet Mart Smeets te woord. Wat voor een ieder die de wielersport een warm hart toedraagt nog steeds kippenvel bezorgt. Ook zijn overwinning op de Nürburgring op het WK van 1978 was één van de mooiste sportmomenten in de wieler historie van Nederland. Met Francesco Moser was hij ontsnapt uit het uitgedunde peloton , er werd nog even naar elkaar gekeken, ook even gepraat maar Gerrie was onvermurwbaar en hij versloeg Moser op de meet met enkele centimeters.
Een echte klimmer was Gerrie niet, hij had er zelfs een hekel aan, maar in vlakke etappes kon hij het peloton pijn doen wat dan ook resulteerde in maar liefst 10 etappezegs in de Tour de France. Een record dat hij deelt met Raas en Zoetemelk. Gerrie gebruikte tal van humoristische uitdrukkingen in het wielerpeloton: “met het snot voor je ogen”, “harken” en “opgebaard aan de meet komen” zijn zo een paar uitdrukkingen die Gerrie ons voorschotelde.

Gerrie was een groot sportman en een bijzonder mens. Groot was de schok toen het nieuws kwam dat Gerrie onverwachts op 53 jarige leeftijd was overleden aan de gevolgen van een longembolie. De wielersport maar ook ver daarbuiten verloor een markant en eerlijk mens.