SEÁN KELLY – King Kelly

Seán Kelly is een voormalig Ierse wielrenner. Een groot coureur die in 1977 zijn eerste profzege behaalde, nadat hij als amateur al veel overwinningen had gevierd.
Seán was de koning van de klassiekers, hij won er maar liefst tien, drie keer De Ronde van Lombardije, twee keer Milaan – San Remo, twee keer Parijs – Roubaix, twee keer Luik – Bastenaken -Luik en één keer Parijs – Tours.

De Ronde van Vlaanderen heeft hij niet kunnen winnen, wel eindigde hij vier keer heel kort in de uitslag.
Seán was een veelzijdig renner die niet alleen kon sprinten, maar hij was ook een zeer verdienstelijke klimmer. Seán kon in het hooggebergte niet met de beste klimmers mee, maar op de wat minder hoge cols, kon hij zich goed meten.

Zo won hij zeven keer op rij Parijs – Nice, “de koers naar de zon”, waarin niet alleen gesprint moest worden maar ook geklommen. Vaak is het in die koers slecht weer, maar dat deerde Seán niet, hij kon geweldig afzien in slechte weersomstandigheden.

De Tour de France wist hij in tegenstelling tot zijn landgenoot Stephen Roche, niet te winnen.
Wel behaalde hij in die koers vijf etappe overwinningen en won hij vier keer de groene trui als beste sprinter. In de Tour van 1985 werd hij vierde in het algemene klassement.
De Vuelta (Ronde van Spanje) wist Seán in 1988 te winnen. Hij behaalde in totaal in De Vuelta negen etappezeges.

De Ronde van Italië liet hij meestal links liggen, Seán stond in 1992 aan de start maar moest opgeven daar hij in een etappe buiten tijd binnen kwam.
Zijn erelijst is indrukwekkend, teveel om op te noemen, in totaal behaalde hij 194 zeges als professional. Seán koerste op een sierlijke en professionele wijze, hij schuwde het harde werken niet. Het harde werken had Seán meegekregen uit zijn opvoeding, “Ierse Dynamiet” .
Seán Kelly is een echte Wieler Legende die een mooie plek verdiend in onze reeks.