WOUT WAGTMANS – De Olijke

Mede door Wout Wagtmans en plaatsgenoot Wim van Est werd het wielrennen weer heel populair in Nederland in de jaren 50. Als amateur werd Wagtmans in 1947 Nederlands kampioen op de weg, drie jaar later werd hij professional en was dat het begin van een glansrijke carrière.
In de Tour de France was hij zeer succesvol, hij reed acht maal mee en won in totaal vier etappes, in 1953 versloeg hij de legendarische Gino Bartali in de sprint in de etappe naar Gap, en werd hij 5e in het eindklassement.

Hij was in de jaren 1954, 1955 en 1956 de trotse drager van de felbegeerde Gele trui. Ook in de Ronde van Italië was hij succesvol en behaalde drie etappezeges.
Mede door zijn strijdlust en enthousiasme was Wagtmans een zeer populaire renner, in de wielerwereld kon hij dan ook op veel respect rekenen. Hij beëindigde zijn wielerloopbaan in 1961 en was hij in 1967 nog de leider van de Tourploeg gebouwd rond Jan Jansen.
Eind van de 80e jaren kreeg hij een ernstig ongeluk en werd daardoor blijvend invalide. “Olijke Woutje” overleed in 1994 op de veel te jonge leeftijd van 64 jaar.
Een mooi coureur en een mooi mens, de naam Wagtmans leefde nog vele jaren voort in het Peloton.